środa, 19 sierpnia 2015

Smaczna i zdrowa sałatka rzodkiewkowa.

Dziś mam dla Was szybciutki przepis na super sałatkę.


Potrzebne będą:
  • dwie małe kalarepki, 
  • pęczek rzodkiewki,
  • ogórek sałatkowy,
  • opakowanie kiełków rzodkiewki,
  • jogurt naturalny

Ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Kalarepę i rzodkiewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Wszystko mieszamy z kiełkami rzodkiewki, doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym. 


I w ten prosty i szybki sposób mamy zdrową sałatkę. 

Kiełki rzodkiewki są źródłem wielu witamin (A, C, B, E, H), składników mineralnych, kwasów omega-3 i błonnika. Mają działanie przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Łagodzą dolegliwości wątroby i infekcje górnych dróg oddechowych.

Rzodkiewka, podobnie zresztą jak kiełki, zawiera wiele potasu dlatego polecana jest szczególnie nadciśnieniowcom. Ze względu na dużą zawartość siarki dobrze działa też na paznokcie i włosy. Pobudza również apetyt.

Kalarepa zawiera niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne. Posiada również chroniącą oczy luteinę. Ma właściwości przeciwnowotworowe.

Ogórek to w większości woda dlatego w szczególności polecany jest w upały.  Posiada jednak substancje, które są odpowiedzialne za zahamowanie rozwoju komórek rakowych.

Widzicie więc jak zdrowa, a zapewniam, że również smaczna jest ta sałatka. Zwłaszcza teraz, gdy lato już odchodzi, warto sobie je od czasu do czasu przypomnieć.

Smacznego!!!
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html

Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat. Moczenie: 4 godz., kiełkowanie: 2–3 dni (zbiór, gdy mają 3 cm).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kielki-docen-zdrowotne-i-smakowe-walory-kielkow-roslinnych_35878.html

3 komentarze:

  1. o to chodzi! zdrowe odzywianie,to byl zawsze moj konik. po porodzie musze wrocic do dawnych zwyczajow,bo bede musiala naprawde zrzucic sporo kg.

    fajny przepis,uwielbiam kalarepę;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam suplement Slimcea. Jeśli chcecie schudnąć na te wakacje. Sama schudłam 12kg

    OdpowiedzUsuń
  3. O lubię takie bomby witaminowe...dzięki za cynka :)

    OdpowiedzUsuń