piątek, 6 listopada 2015

Borsuczkowy pomysł na obiad: tarta serowa z pomidorami.

Jakiś czas temu, całkiem niedawno, gdzieś koło Świąt Wielkanocnych, odkryłam tarty. Ci, którzy mnie znają z Instagrama, może pamiętają tartę z jajkiem, która stała się hitem na naszym świątecznym śniadaniu. Potem podchodziłam do nich z dystansem, by ostatnimi czasy zarzucić Szanownego Małżonka coraz to nowymi plackami na obiad bądź kolację. Dziś mam dla Was kolejny pomysł. Przepis znalazłam jakiś czas temu gdzieś w odmętach internetu i tak siedział mi w głowie i siedział, aż się za niego wzięłam. Wzięłam się raz, drugi, trzeci... za każdym razem ku radosze męża... A teraz się z Wami nim dzielę:

Tarta serowa z pomidorami.

Potrzeba:
  • opakowanie ciasta francuskiego (albo okrągłe, pasujące do formy, albo XXL),
  • 2 jajka, 
  • śmietana 18%, mała,
  • 2 małe, twarde pomidory,
  • mozzarella (jedna kulka lub garść z kawałkiem tartej),
  • gorgonzola (jak kto woli, u mnie weszło ok 70g., 1/3 opakowania sprzedawanego w Lidlu),
  • feta (ok. 80 g., 1/3 opakowania),
  • ser żółty, starty, według uznania,
  • oregano, 
  • zioła prowansalskie (jak ktoś lubi)
Ciasto francuskie wykładamy na formę. Ja mam taką, której nie trzeba smarować masłem, zawsze, jak smarowała, to ciasto mi zjeżdżało do środka, ale jak macie inną, to posmarujcie. Pieczemy ok. 15 minut, aż będzie kruche.
Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, porwane na drobno sery, zagęszczamy serem żółtym i przyprawiamy oregano i ziołami. Pieczemy aż góra się ładnie zarumieni, nawet przypiecze, ok. 30-40 minut. 
Gotowe!!!


Mój M. uwielbia pizzy, zamawiamy często właśnie serową, ale ja uważam, że w tej wersji jest o niebo lepiej.
Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Jak zobaczyłam zdjęcie to myślałam że to pizza.
    www.kolorowe-usta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. smaka mi narobiłaś :P
    jutro biegnę po składniki
    http://mamik.piszecomysle.pl/

    OdpowiedzUsuń