wtorek, 20 lutego 2018

Listki, listeczki, listeniunie... czyli koktajle ze szpinakiem.

Mój post z prostym przepisem na orzeźwiający koktajl ze szpinakiem i limonką budził dość spore zainteresowanie więc idąc za ciosem postanowiłam się z wami podzielić kilkoma moimi innymi przepisami na zdrowe i pożywne, a dodatkowo smaczne koktajle. Choć słowo "przepis" jest tu może nieco na wyrost, bo zielone smoothie można "bełtać" niemal ze wszystkiego co nam przyjdzie do głowy (a wchodzę do kuchni, zaglądam do lodówki i wrzucam, wrzucam, wrzucam), ale powiedzmy, że podpowiem Wam kilka zestawień, które przypadły mi najbardziej do gustu, i które stanowią dobrą podstawę do dalszych eksperymentów w tej dziedzinie. 
Dziś niech tematem przewodnim będzie szpinak, choć zielonych (i nie tylko) warzyw, które w takich koktajlach można przemycać jest bardzo dużo.


1. Bananowy z nutką mango i pomarańczy.

Nie wiecie co zrobić z nieco "skapciawaciałymi" pomarańczami, które czasem zawieruszą się nam w koszyczku z owocami??? Sok i pływające w nim "farfocle" będą znakomitą osłodą do pożywnego koktajlu. Zdecydowanie, smak lata.



  • pół mango,
  • średni banan,
  • dwie garstki szpinaku,
  • 150 ml. jogurtu naturalnego gęstego,
  • łyżeczka nasion chia,
  • sok i "farfocle" z jednej dojrzałej pomarańczy

*****
2. Bananowy z posmakiem mango.

Prosty, niskokaloryczny, ale sycący koktajl bananowy przełamany smakiem mango. Słodki, ale jeśli ktoś lubi słodszy, można doprawić syropem klonowym, syropem z agawy lub odrobiną miodu.


  • pół mango,
  • duży banan,
  • kubek odtłuszczonego mleka,
  • dwie garści szpinaku

*****
3. Limonkowy z avocado

Orzeźwiający i super zdrowy, kaloryczny, ale dający dużo energii. Jeden z moich ulubionych, bo z avocado, które samo w sobie nieco mnie mierzi, a w takim wydaniu mogę je jeść kilogramami. Więcej właściwości tego zielonego koktajlu znajdziecie TUTAJ.


  • avocado,
  • dwie garstki szpinaku,
  • kubek odtłuszczonego mleka,
  • sok i "farfocle" z dwóch limonek,
  • łyżeczka nasion chia,
  • łyżeczka (lub więcej jak ktoś woli) syropu z agawy

*****
4. Jaglany z pomarańczą.

Jakiś czas temu wpadła mi w ręce gotowa jaglanka z miodem. Podobno można ją jeść z mlekiem lub jogurtem, podobno można chrupać jako przekąskę, ale jakoś do tej pory nie było mi z nią po drodze. Aż do czasu, gdy potrzebowałam jakiegoś zagęściwa do kolejnego koktajlu, a i nie bardzo miałam pomysł, co by dać. Zajrzałam do szafki, tak się pięknie do mnie uśmiechała i bach...


  • sok z 1 pomarańczy,
  • garść szpinaku,
  • 2/3 szklanki mleka 0%
  • 1 banan,
  • 2/3 szklanki jaglanki z miodem (Dobra Kaloria)

*****
5. Gruszkowy z truskawkami.

Moja Zośka uwielbia truskawki. Zimą, gdy ma na nie "fazę" wydajemy prawdziwą fortunę na te frykasy i złazimy niejeden market w poszukiwaniu w miarę wyględnych okazów. Jednak tak samo jak przychodzi, tak szybko odchodzi jej ochota na te czerwone delicje i wtedy wkraczam ja ;) A gdy są pokrojone i mało apetycznie zaczynają wyglądać ich przydatność ocali blender ;)


  • 1 gruszka,
  • kilka truskawek,
  • 1,5 łyżeczki nasion chia,
  • garść szpinaku,
  • sok z pomarańczy,
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego

*****
6. Jabłkowy z jagodami

Nie wiem po co kiedyś kupiłam w jednym z marketów puszkowane jagody w syropie. Może do jakiegoś ciasta, może do klusek... Zanim je do czegoś użyłam, moja niezawodna córka Zofia się do nich dobrała, ale jak zwykle co nie co zostawiła... A ja na to jak na lato i chlust je do koktajlu...


  • 1 jabłko,
  • garść szpinaku,
  • 0,5 szklanki jagód z puszki lekko słodzonych (z syropem),
  • jogurt naturalny,
  • odrobina mleka 0% gdyby wyszło za gęste

*****
7. Pomarańczowy z imbirem

Imbir, imbir, imbir... Pokochałam przy okazji ostatniego okresu chorobowego... Nie ma nic lepszego, jak herbatka z imbirem i miodem, gdy coś strzyka, gdy coś pobiera... A jak już się takowy jegomość poniewierał w kuchni, to musiałam spróbować wrzucić go do blendera.
Co z tego wyszło? Spróbujcie sami... Jak dla mnie bomba!


  • banan,
  • garść szpinaku,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • pół szklanki mleka kokosowego,
  • świeży, posiekany imbir (kostka ok. 1x1 cm.)
  • odrobinka płatków jaglanych, błyskawicznych.


*****
8. Orzeźwiający z kiwi.

A na koniec już całkiem na zielono czyli kiwi ;)
  • 1/2 awokado,
  • garść szpinaku,
  • 1 kiwi,
  • szklanka mleka 0%,
  • półtorej łyżeczki nasion chia

Mam nadzieję, że coś z tych pomysłów, które tutaj dziś zamieściłam Wam się przyda. Można je ze sobą mieszać, wiązać, można dodawać nowe składniki, można eksperymentować. Ja tak robię codziennie i codziennie okazuje się, że jest coś, co wbrew temu, co mi się wcześniej wydawało, pasuje znakomicie do reszty i wchodzi na stałe do mojego koktajlowego jadłospisu.

A jeśli macie jakieś swoje patenty, pomysły, tajne składniki, ja chętnie je poznam, bo mieszanie bardzo przypadło mi do gustu ;)

2 komentarze: