sobota, 30 grudnia 2017

Super prosty sernik nawet dla lebiegi kulinarnej (na Sylwestra, urodziny, imieniny) - zawsze się udaje.

Nie jestem masterchefem, nie jestem nawet pół lub ćwierć masterchefem, gotuję, piekę, nawet robię przetwory. Nie popełniam strasznych kulinarnych baboli, jakoś mi to wychodzi, ale nie błyskam super potrawami, choć rodzina nigdy nie narzekała. Nie spędzam w kuchni godzin, staram się wynajdywać przepisy proste, z prostych składników, bez użycia skomplikowanych ustrojstw i takie, które wybaczają błędy i chwilowe niedopatrzenia. Może i bym się w kulinariach odnalazła, bo lubię i umiem używać przypraw, ale każdy kto ma dzieci wie, że ciężko jest wygospodarować czas na dłuższe pobyty w kuchni, że zawsze stanie się coś takiego, że mleko wykipi, budyń się przypali lub kruche ciasto się pokruszy, a takie porażki zawsze wprowadzają mnie w stan przygnębienia więc zwyczajnie staram się unikać takich sytuacji. 
W ciastach nie jestem najlepsza, ale od czasu do czasu, na przykład na urodziny dzieciaków czy w Sylwestra, trzeba coś upiec i coś podać gościom, którzy raz przyjdą, raz nie przyjdą... Jakieś trzy lata temu trafił do mnie przepis, który za każdym razem zmienia nieco swoją postać, ale idea jest jedna. Ma być prosto, szybko, bez wtop i wyględnie. Niektórzy mówią, że sernik wymaga czułości... Mój sernik wymaga chwili na przygotowanie, godziny na upieczenie i nocy na stężenie... Ostatnio zapomniałam o nim i siedział w piekarniku o 20 minut dłużej i nic mu się nie stało więc wiecie... Nic tylko stawać i działać...

Spód wersja I:
  • 125g herbatników,
  • 5 twixów (2,5 opakowania),
  • 50g masła.
Herbatniki i twixy rozkruszyć, zmiksować na proszek, dodać masła, ugnieść, wymieszać, zmiksować tak by powstało ciasto. Wyłożyć równomiernie na okrągłą formę (tortownicę), uklepać i wstawić do lodówki.

Spód wersja II:
  • 200g herbatników,
  • 120g masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika, 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Herbatniki rozkruszyć i zblendować na proszek. Dodać masło, kakao, przyprawę i cynamon, zmiksować i ugnieść, żeby powstała kulka ciasta (jak jest zbyt kleista, można na chwilę włożyć do lodówki). Wyłożyć równomiernie na tortownicę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem, uklepać, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Masa sernikowa:
  • 1 kg twarogu mielonego w wiaderku,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mleka.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej, najlepiej wysokiej miski i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na spód z lodówki lub podpieczony i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut, ale po 20 minutach przykrywamy papierem do pieczenia. Tak jak wcześniej pisałam, ostatnio z racji innych zajęć, zdarzyło mi się o serniczku siedzącym w piekarniku zapomnieć i wyjęłam go 20 minut później. Prócz nieco bardziej rumianego wierzchu nic mu się nie stało ;) Po wyjęciu z pieca zostawiamy ciasto tak jak stoi, żeby sobie ostygło i stężało. Najlepiej na noc. Dopiero wtedy delikatnie rozpinamy go z tortownicy i wyjmujemy.

Dekoracja:
Ja idę po najcieńszej linii oporu i używam gotowej czekoladowej polewy, którą robię abstrakcyjne mazaje, które przy okazji maskują pęknięcia czy przypieczenia, które "przez przypadek" nam wyjdą. Ale można pokombinować bardziej, np. polać już pocięty sernik polewą truskawkową... Pełna dowolność, a smak uniwersalny pozwala na szaleństwa.


Nawet jak ma niedoskonałości, nierówności, odpadki przy wyjmowaniu, to mazaje na górze skutecznie odciągają uwagę, a w smaku jest delikatny, nie za słodki i miękki.

PS.
Opcjonalnie można dodać rodzynków, moja babcia tak zawsze robiła, ale moje starsze dziecko za rodzynkami nie przepada (mówi, że to robaki), a i uważać trzeba, żeby nie przesadzić z ilością, bo wtedy ciasto robi się "za ciężkie".

PS1.
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu co podać w Sylwestra, a ten przecież już jutro, to nic straconego. Uda się na pewno, a i nie zmarnujecie czasu na siedzenie w kuchni, bo sernik robi się niemal sam.

2 komentarze:

  1. wygląda przepysznie! Pożyczam sernik!zapraszam do mnie https://gibobobasy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik zawsze na tak! Szczególnie kiedy jest taki prosty w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń